EN

NL

Art Zuiderzee Founder Petra Hart groeide op binnen de driehoek Hoorn, Medemblik en Enkhuizen en woonde een tijdje in Parijs en Londen en dertig jaar in Amsterdam en nu in Naarden. In 2009 kreeg ze een zoon Jimmy, een Friese halfbloed. Mede dankzij haar in Hoorn geboren vader en haar grootvaders, die in Enkhuizen en Volendam zijn geboren, groeide ze op rond de Zuiderzee tussen monumentale panden, erfgoed, molens, kastelen, monumenten, forten, kerken en pittoreske haventjes. Het verbinden van dit culturele erfgoed door middel van kunst via water, land en lucht is altijd in haar gedachten geweest.

 

De wilde en onvoorspelbare Zuiderzee bestond van ongeveer het begin van de late middeleeuwen tot 1932. Haar voorouders woonden sinds 1800 bij Katham (Volendam) tegen de dijk aan en vlakbij de ‘Kathammer’ molen en een van hen was de dijkwachter. De watersnoodramp van 1916 zorgde ervoor dat de Zuiderzee in 1932 getemd werd.

 

Toen Petra’s opa zeven jaar oud was, brak de dijk voor de boerderij waar hij woonde. Daarna mocht er niet meer zo dicht bij de dijk gebouwd worden. De nieuwe boerderij, waar hij de eerste steen legde, staat nu aan de andere kant van de molen. Een deel van het land dat buitendijks lag, heeft hij altijd gehouden en als Petra met haar opa op de dijk stond, zei hij altijd: 'Ik houd dit land net zolang totdat de gemeente Volendam naar me toe komt en er een toeristisch oord van wil maken'.

 

Helaas kon hij er niet bij zijn, maar hij had gelijk. Petra's ouders hebben de grond in 2002 verkocht en sinds 2007 ligt een deel van het Marinapark erop bij de prachtige nieuwe Yacht Club Marina Volendam.

 

ART ZUIDERZEE

KUNSTROUTE ROND DE ZUIDERZEE

KUNSTENAARS

OVER ONS

De eerste Art Zuiderzee Route vindt plaats in de zomer van 21 juni t/m 8 september 2024, duurt 80 dagen en is 408 km lang.

 

Art Zuiderzee is een zomerse kunstroute en toont internationale en nationale site-specific beeldende kunst in of rond cultureel erfgoed dat deel uitmaakt van het Zuiderzeegebied. Art Zuiderzee bestaat uit (e)fiets- en vaarroutes en verbindt alles in en rond het Zuiderzeegebied.

 

De Art Zuiderzee Bezoeker ervaart de diversiteit en rijkdom van dit gebied in heden en verleden door middel van kunst, cultureel erfgoed en de omgeving. Hollands water en landschap, musea, architectuur, pittoreske dorpjes en steden omringen het watergebied als een gouden cirkel en zijn als verborgen parels.

 

Art Zuiderzee neemt je mee door de tijd!

Reserveer je ticket op voorhand.

Stichting Art Zuiderzee Route

Contact

Doelstelling

Beleidsplan Culturele ANBI

 

Over ons

Founder Director

Bestuur

Curator supervisor

Financieel adviseur

Comité van aanbeveling

Kinderambassadeur

 

Samenwerkingen

Partners & Samenwerkingen

Sponsoring

Deelnemen

Vacatures

 

Art Zuiderzee 2024

Tickets

Artist in Residence

Art Zuiderzee Routemap

Locatie deelnemers

 

Contact

Stichting Art Zuiderzee Route

Kerkepad 18

1131 XN Volendam

Nederland

 

+31 (0)6 48 15 03 47

Info@artzuiderzee.com

 

Schrijf je in voor de Art Zuiderzee Gouden Cirkel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIVACYVERKLARING

DISCLAIMER

 

 

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Bedankt

 

 

Art Zuiderzee geeft de toekomst een verleden en het verleden een toekomst

 

i-DEPOT P.C. HART 2016 - present