EN

NL

HINTS

ART ZUIDERZEE

KUNSTROUTE ROND DE ZUIDERZEE

Art Zuiderzee Hints

Artist in Residence Spaander Volendam

Sanne Rous

Hotel Spaander Volendam

3 t/m 14 oktober 2022

 

Sanne Rous

Kousen en prinswerk

Verf op oud papier

2022

Sanne Rous Foto: Marianne Jonkman

 

Sanne Rous, een paar gedachten over haar werk voor de Spaander Collectie:

'Het werk waar ik op gereageerd heb hangt in de ontbijtzaal van Hotel Spaander. Het is geschilderd door Adri Bleijs (1877 – 1964) die vanaf 1922 tot aan zijn dood in Volendam woonde en aldaar vele schilerijen maakte van Volendam en zijn bevolking.

 

Op het schilderij zien we een eenvoudige volendamse vrouw. Ze kijkt je direct aan met een indringende, maar vriendelijke blik. Anders dan in de meeste schilderijen in de Spaander Collectie draagt zij de traditionele hul niet. We zien haar afgebeeld met een simpele zwarte ondermuts (welke ervoor zorgde dat de hul goed bleef zitten en mooi contrasteerde). In het dagelijks leven kwam het vaak voor dat vrouwen de hul niet droegen; veel te kwetsbaar bij slecht weer en vuile werkzaamheden. Zonder de hul lijkt deze vrouw net iets toegankelijker, ze verdwijnt niet achter dat anonieme ‘traditionele plaatje’ van volendamse klederdracht.

Sanne Rous Scheepjeswol

 

Vanuit de zwarte ondermuts ging ik op zoek naar andere kledingstukken die niet meteen in het oog springen. Via het archief van het Zuiderzeemuseum kwam ik terecht bij de kousen. Deze intrigerende vormen hebben iets tragisch; ze zien eruit als een afgeworpen tweede huid; doelloos liggen ze nu in een museum. Toen ik de kousen met aquarel begon te schilderen deden ze mij al heel snel denken aan palingen. Dat vond ik eigenlijk een heel mooi beeld geven van wat het is om te trachten een beeld te vormen van geschiedenis. Op geschiedenis kan je ook moeilijk vat krijgen, dingen verliezen hun vorm en glippen door je handen heen opdat ze vergeten zullen worden en uiteindelijk verdwijnen.

 

In de Spaandercollectie komt overigens geen enkel vis stilleven voor; opmerkelijk voor een dorp aan het water. Mijn werk zal indirect het eerste zijn.

 

Het leek mij mooi om de kousen op oud papier te schilderen zodat hier ook al een spoor van tijd in voelbaar is. Ik had zelf wat oud papier meegenomen, maar het leek mij mooier om papier te gebruiken dat uit volendam afkomstig was. In de kringloopwinkel vond ik uiteindelijk geschikt papier dat ik uit oude boeken scheurde. De lijst is eveneens tweedehands. In eerste instantie dacht ik aan een lijst zoals ik die vaker gebruik voor mijn werk; met van dat strakke hout en ontspiegeld glas, maar dat bleek qua prijs niet haalbaar. Uiteindelijk maar goed ook, want dit pas veel beter bij het werk en bij de rest van de collectie.

Sanne Rous Sokken

 

Naast de twee sokken bevindt zich onder aan de pagina nog het motief dat ik op de roerbladen van enkele botters ontdekte. Dit zogenaamde ‘prinswerk’ bestaat uit driehoeken, een symbool dat teruggaat tot de tijd van de Germanen. Het stelt de opgang, de hoogste stand en het ondergaan van de zon voor. Dit teken is later overgenomen door het christelijk geloof. De driehoeken zouden vroeger in witte en rode kleuren op de schepen zijn geschilderd. Later is er de kleur blauw aan toegevoegd als teken van vaderlandsliefde.

 

Ik wilde heel graag de kousen met de botters verbinden, omdat ze in mijn denken bij elkaar zijn gaan horen. Via de gestopte kousen, wat ook wel mazen wordt genoemd begonnen de visnetten te behoren tot de wereld van de kousen. Een maas is de opening van de draden van een visnet en een breisteek, maar eveneens een vergeten woord voor wond en litteken. Ik verwacht niet dat mensen dit eruit kunnen halen bij het zien van het werk, maar er mag van mij wel een beetje mysterie zijn; iets om op te kauwen.

LEZING EDWIN BECKER

Conservator Van Gogh Museum

HOTEL SPAANDER VOLENDAM

2022

AiR SANNE ROUS

AiR Spaander Volendam

HOTEL SPAANDER VOLENDAM

3 T/M 14 OKTOBER 2022

LEZING EDWIN BECKER

Conservator Van Gogh Museum

HOTEL SPAANDER VOLENDAM

2021

AiR DAVID NORO

AiR Spaander Volendam

HOTEL SPAANDER VOLENDAM

1 T/M 14 OKTOBER 2021

KUNSTENAARS

STORY

De eerste Art Zuiderzee Route vindt plaats in de zomer van 21 juni t/m 8 september 2024, duurt 80 dagen en is 408 km lang.

 

Art Zuiderzee is een zomerse kunstroute en toont internationale en nationale site-specific beeldende kunst in of rond cultureel erfgoed dat deel uitmaakt van het Zuiderzeegebied. Art Zuiderzee bestaat uit (e)fiets- en vaarroutes en verbindt alles in en rond het Zuiderzeegebied.

 

De Art Zuiderzee Bezoeker ervaart de diversiteit en rijkdom van dit gebied in heden en verleden door middel van kunst, cultureel erfgoed en de omgeving. Hollands water en landschap, musea, architectuur, pittoreske dorpjes en steden omringen het watergebied als een gouden cirkel en zijn als verborgen parels.

 

Art Zuiderzee neemt je mee door de tijd!

Reserveer je ticket op voorhand.

Stichting Art Zuiderzee Route

Contact

Doelstelling

Beleidsplan Culturele ANBI

 

Over ons

Founder Director

Bestuur

Curator supervisor

Financieel adviseur

Comité van aanbeveling

Kinderambassadeur

 

Samenwerkingen

Partners & Samenwerkingen

Sponsoring

Deelnemen

Vacatures

 

Art Zuiderzee 2024

Tickets

Artist in Residence

Art Zuiderzee Routemap

Locatie deelnemers

 

Contact

Stichting Art Zuiderzee Route

Kerkepad 18

1131 XN Volendam

Nederland

 

+31 (0)6 48 15 03 47

Info@artzuiderzee.com

 

Schrijf je in voor de Art Zuiderzee Gouden Cirkel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIVACYVERKLARING

DISCLAIMER

 

 

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Bedankt

 

 

Art Zuiderzee geeft de toekomst een verleden en het verleden een toekomst

 

i-DEPOT P.C. HART 2016 - present